2017. október 30., hétfő

Leila dilemmái

Innen, de érdemes elolvasni, és válaszolni:)
idézem:
"Véleményünk szinte mindig van. Ha ki nem is mondjuk, magunkban jócskán jönnek a nézetek, meglátások, sejtések, helyeslések vagy épp rosszallások. Mit gondolsz vajon a következő történetet olvasva? Ez egy klasszikus tréninggyakorlat, amit idecitálok. Képzeld el, hogy egy csoportos tréningfoglalkozáson ülsz és egy nyomtatott lapot osztok a kezedbe az alábbi szöveggel és címmel: Leila dilemmái
 „Leila át akar kelni a krokodiloktól hemzsegő folyó túlsó partjára, hogy találkozhasson szerelmével, Mohameddel. Elmegy Ahmedhez, s megkéri őt, hogy vigye át csónakján a túlpartra. Ahmed azonban nemet mond Leilának. Leila ezután gondol egyet és elmegy Alihoz, akinek szintén van egy csónakja és megkéri, hogy vigye át a folyó túlsó partjára. Ali azt válaszolja, hogy ha nála tölti Leila az éjszakát, akkor másnap átviszi a folyón. Így is történt. Leila ezután találkozik Mohameddel és mindent elmond neki. Mohamed azonban elutasítja a lány szerelmi közeledését. Leila nagyon szomorúan bandukol és útközben találkozik Jaffarral, akinek mindenről beszámol, ami vele történt. A nap második felében Jaffar összetalálkozik Mohameddel és jól összeveri.

Tegye rangsorba a szereplőket! Jelölje ötössel (5) a legpozitívabb szereplőt, egyessel (1) a legkevésbé pozitívat.”
Adj magadnak egy kevés időt, és gondolkodj el egy picit, kit hova tennél ebben a rangsorban? Gondold át alaposan, mit is tett Leila, Mohamed, Ahmed, Ali és Jaffar.
Kit tartasz nagyon jellemes karakter, és ki az, aki egy nagy szemétláda. Miként ítéled meg magát a főszereplőt és azt, amit tett vagy nem tett?
Vajon mi csapja ki gondolkodás, esetleg újraolvasás közben a biztosítékot a fejedben? Ez a mondat: „ha nála tölti Leila az éjszakát”, vagy a történet végi agresszió?
Nyilván sejted, hogy a fekete leves még hátra van. Bizony.

1 megjegyzés:

  1. Mennyiszer ítéltünk első benyomás, részinformáció, félinformáció révén. Általában nem fogadjuk meg azt az ősi bölcsességet, miszerint ne ítélj, hogy ne ítéltess! Az élet sok esetben bizonyította már, ha a dolgok mélyére ásunk, és felteszünk igazi kérdéseket, nem csupán álkérdéseket, akkor az igazi összefüggés, igazi tartalom is felszínre tud jutni.

    Íme a háttéradatok: Leila 17 éves középiskolás lány. Mohamed 36 éves, nős, két gyermeke van és Leila tanára a középiskolában. Ahmed szintén Leila tanára. Ali, Leila idős, egyedül élő nagyapja, aki nagyon szereti és félti a lányt, ezért későn este már nem engedi sem hazamenni, sem átkelni a folyón. Miután Leila beleegyezik, hogy nála marad, megteáznak, jól elbeszélgetnek és a lány ott alszik a nagyapja házában. Jaffar egy pszichopata őrült, aki rendkívül erőszakos, de kedveli Leilát.

    VálaszTörlés