2017. május 18., csütörtök

Bodzakrém

(szándékosan nem mondok "bodzatúrót" mert bár ezt kívánná a fordítás, de ezt a magyar kifejezést másra már elhasználták)
Elöljáróban: IMÁDOM az angol citromkrémet, vagyis  elegánsabb nevén Lemon Curd-ot...(venni drága, de otthon csinálni mennyei élmény)
Ennek kapcsán ugrottam egyet örömömben, hogy  meg lehet próbálni ennek mintájára bodzakrémet is gyártani:))))))
Most van a legjobb idő hozzá)))
Szörpöt úgyis készítünk (megállhatatlan:)))))), ebből továbbdolgozva lesz a bodzakrém....szerintem
de ki KELL próbálni:
a lényeg, hogy gőzfürdőben kell kényeztetni (NEM forralni, hanem párolni, óvatosan és kevergetve!)

1½ dl jó sűrű bodzaszörp
½ csésze cukor
2 tojás
75 g vaj

Egy nagy fazék fortyogó víz helyezett edényben (gőz fölé) dolgozzuk össze a tojásokat a bodzalével. Ennél a műveletnél arra kell ügyelni, hogy a tojást ne tegyük ki túl nagy hőnek, mert krém helyett rántottát kapunk végeredményül. A bodzaszörpös tojáshoz óvatosan hozzáadható a cukor (bár gyanítom, hogy enélkül is mehet). Amikor – a folyamatos kevergetés mellett - érezhetően kezd besűrűsödni a krém, akkor kell félrehúzni, s az ügyesen begyűjtött néhány bodzavirágszirom(elhagyható, aki fél, hogy bebarnul), és a receptben szereplő vajmennyiség is a krémhez kerül, habverővel kevergessük tovább, amíg szép selymes homogénné nem válik, majd üvegekbe töltve - felhasználásig - a hűtőben tároljuk.

Hűtőben egy hétig is eláll, (ha marad).

de van, aki máshogy tsinálja, ilyen receptet is találtam
 a bodza egyébként is csodaszer:)))





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése