2017. február 20., hétfő

Szeretetnyelvről KIHÍVÁS

Kevesen vannak ma olyanok, akik még ne hallottak volna a szeretetnyelvek létezéséről. Mégis sokszor kapunk olyan visszajelzéseket – akár személyesen, akár csapatunk pszichológus tagjaitól-, hogy a gyakorlatban még sokan küzdenek a szeretetnyelvek alkalmazásával. Ahogy készülünk az öt szeretetnyelv koncepció megalkotójának, Gary Chapmannek magyarországi látogatására, olyan ötletünk támadt, hogy egy online 5 szeretetnyelv kihívás (kurzus) keretén belül motiváljunk minden erre vágyót a szeretetnyelvek mélyebb megismerésére és gyakorlására a hétköznapokban.


Itt lehet tájékozódni a kihívásról

emlékeztetőként ideírok belőle:

Gary Chapman és az 5 szeretetnyelv

Gary Chapman amerikai pár- és családterapeuta harmincéves tanácsadói tapasztalata során arra jutott, hogy az emberek alapvetően ötféle módon, azaz öt szeretetnyelven fejezik ki és fogadják be a szeretetet. Természetesen olykor-olykor mindnyájan használjuk mindegyik szeretetnyelvet, ám mindenkinél kimutatható az ő elsődleges, vagy esetleg másodlagos szeretetnyelve, melyen a leginkább érzi és kommunikálja a szeretetet.
A párkapcsolati konfliktusok gyökere
Chapman nagyon sok párnál tapasztalta, hogy a köztük lévő konfliktusok gyökerét az eltérő „nyelvhasználat” okozta: hiába mutatták ki a maguk módján a szeretetüket partnerük iránt, az ezt nem érzékelte, s előbb-utóbb kifogyott az úgynevezett „szeretet-tankjuk”, s könnyebben kiégtek a kapcsolatban. „Már nem szeretjük egymást, a kapcsolatunk meghalt. Nem is olyan régen még közel éreztük magunkat egymáshoz, de ez már a múlté. Nem élvezzük egymás társaságát, és egyikünk sem tölti be a másik igényeit.” Ezek az esetek mind azt bizonyítják, hogy a felnőttek – éppúgy, mint a gyerekek – csak teletöltött szeretet-tankkal érzik jól magukat a kapcsolataikban. Ezért nagyon fontos tudatosítani a szeretetnyelvek létezését és észrevenni, hogy szeretteink számára mik az elsődleges fontosságúak, hogy számukra is érthető módon fejezhessük ki szeretetünket.

A szeretetnyelvek nyelvjárásai

Az egyes szeretetnyelveken belül természetesen számtalan „nyelvjárás” létezik; a szeretet lehetséges kifejezési formáinak csak a képzelet szab határt. Ahhoz, hogy a legfontosabb kapcsolatainkat boldogan fenntartsuk, létfontosságú, hogy rászánjuk magunkat egy kis nyelvtanulásra. Minden ember legmélyebb egzisztenciális szükséglete az a vágy, hogy tartozzon valakihez, aki szereti őt. Ha társunk érzelmi szeretet-tankja tele van, azaz érzi és tudja, hogy szeretjük őt, ragyogó színben fogja látni a világot, és képes lesz arra, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat hozza ki magából, s felénk is motiváltabban mutatja ki szeretetét.

Hol használhatjuk a szeretetnyelveket?

Természetesen a szeretetnyelvek használata nemcsak a párkapcsolatban, házasságban fontos. Családtagjainkkal, szüleinkkel, gyermekeinkkel, barátainkkal, munkatársainkkal való kommunikációnkban is jelentős szerepet játszanak, így aki jelenleg egyedülálló, az is sokat profitálhat ismeretükből és használatukból. Gary Chapman praxisából kiindulva a szeretetnyelvek koncepcióról több könyvet is írt. Különböző élethelyzetekben levő olvasói csoportok kiemelt kérdéseire fókuszálva számos gyakorlati példát mutat be a szeretet hétköznapi gyakorlására, mindezt jó humorral fűszerezve. Könyveinek jelentős része magyarul is megjelent a Harmat Kiadó gondozásában.

A szeretetnyelvek határai

Fontosnak tartjuk végül, hogy tisztázzuk: a szeretet és annak a szeretteink szeretetnyelvén való kifejezése nem old meg minden problémát. Azonban olyan légkört teremt, amelyben könnyebben kereshetünk megoldást problémáinkra. A szeretet biztonságában szabadon beszélhetünk különbségeinkről – anélkül, hogy elítélnénk egymást. Továbbá, a szeretet nem törli el a múltat, de a jövőt megváltoztatja. Ha megtanuljuk szeretetünket a társunk számára legérthetőbb nyelven kifejezni, olyan érzelmi légkört teremtünk, amelyben könnyebben megoldást találhatunk múltbeli konfliktusainkra és kudarcainkra. Végül, de nem utoljára a szeretet munka és sokszor egy döntés kérdése: akarom-e építeni, mélyíteni tovább a kapcsolatom ezzel az emberrel? Szabadon dönthetek, s a másik is szabadon reagálhat erre. Ne feledjük, általában azok a cselekedeteink fejezik ki legjobban a szeretetünket, melyek nem magától értetődőek s nem jönnek természetesen számunkra.
Sok sikert és áldást kívánunk a szeretet megfelelő kifejezésének tanulására, gyakorlására, s kívánjuk, hogy a megszerzett tudás és tapasztalat gyümölcsözzön kapcsolataidban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése