2016. február 16., kedd

Segíteni

Nagyon nagyon érdekes (elgondolkodtató) műsort láttam az imént a natgeo -n, az "Eszement játékok"-ban (20.00-kor kezdődött ma). 
Egy érdekes kérdést jártak körbe:
mikor segítünk másokon, kiknek, hogyan, miért, és egyáltalán hogyan működnek bennünk az erkölcsi szabályok konkrét esetekben

sajnos nem találtam szinkronizást videót, de a legérdekesebbet mindjárt elmesélem (illetve lehet rá tenni magyar feliratot)Csak néhányat kiragadva:

- Síneken dolgoznak munkások: az egyik sínen egy ember, a másikon négy ember dolgozik : JÖN A VONAT, hiába ordít nem hallják, mit tennénk?
(minden megkérdezett átállítaná a váltót, hogy ne a négy felé robogjon a vonat, hanem az egy ember felé!, de ha már egy embert kell a vonat alá lökni, azt nem vállalnák, mert a váltó átállítása személytelen)

- Összeesik valaki az utcán , mikor megyünk oda hozzá?
(ha olyan, mint mi - pl. jólöltözött, de,  ha egy papírzacskóban italt szorongat, már nem segítjük fel) Ugyanakkor, ha "rászorulónak látszó kér pénzt az utcán, inkább annak adunk, mint a jólöltözöttnek (érdekes ez, nm piszkoljuk be a kezünket, de pénzt adunk)


- Szakadó, hideg esőben éjszaka buszmegállóban állnak hárman (egy idős, átfázott reszkető néni, egy gyerekkori jóbarát, aki egyszer megmentette az életedet, és  egy hozzád illő  csodaember: álmaid szerelme) arra megyünk autóval, amiben csupán egy hely van!. Kinek segítünk?
(ezen meglepődtem, nem jutott eszembe ez a brilliáns ötlet, hogy odaadom a gyerekkori barátomnak az autót, hogy vigye el a nénit, én meg ott maradok a buszmegállóban a csodált nagy Ő-vel...és vagy várjuk a buszt, vagy taxit hívok:)))


- és a legérdekesebb az volt, amikor a kávézóban fizetéskor jóval többet adott vissza a pultos, mint amennyi járt volna: Szólunk? Mikor szólunk?
(a kísérleti alanyok mind szólt és visszaadták a többletet, amikor kedves volt a kiszolgáló, de amikor morcos, és undok, akkor kevésbé!!

így működünk:))
így működünk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése