2016. február 9., kedd

Holnap Hal-nap

Tegnap beszélgettünk kicsit a kóruspróbán a tavaszi ünnepekről, és szóba jött Hamvazó-szerda: erre ma rálátok egy blogra , ahol azt írják:

idézem: Hamvazószerdán idén, február 10-én veszi kezdetét a negyvennapos böjt, melynek során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek.A böjt lényegi részeként idézve (Misericordiae Vultus, 15)-t:
"...ne feledkezzünk meg az irgalmasság lelki cselekedeteiről sem: jó tanáccsal ellátni a bizonytalanokat, tanítani a tudatlanokat, inteni a bűnösöket, vigasztalni a szomorkodókat, megbocsátani a bántásokat, türelemmel elviselni a kellemetlen embereket, imádkozni élőkért és holtakért." 

Nem gondolván még erre - sőt semmilyen keresztény  vallási előírásokra sem -, hoztam ki a könyvtárból egy új-zélandi írónő könyvét (is) , arról, hányféle igazság létezik...
(219 oldal) " ...nem tudja megérteni? Az ő szemszögéből, az ő múltjával itt nincs helye a megértésnek...A szó: megértés, azt is jelenti, hogy esetleg lehet valami mentség, arra, ha valaki megöl egy védtelen embert. No de miféle mentsége lehetne erre. Nem, nem, nekem a megbocsátás semmiképpen nem jár...."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése